Turkije Wijnland!

Historie

Levendige handel was er in wijn uit het krachtige Ottomaanse Rijk, al een eeuw geleden. Driehonderd miljoen liter Turkse wijn importeerden we Europa in. Driehonderd miljoen liter! Waar zijn ze gebleven! Nu is dat hooguit nog drie miljoen liter. We doen iets verkeerd! Australië kreeg wijn van de Engelsen, Amerika ooit van de Spanjaarden, Spanje en Frankrijk kregen hun wijnranken van de Romeinen en de Romeinen van de Grieken. Dáár is het toch zeker ontstaan, de wijnbouw, de Grieken zijn toch met wijn drinken begonnen?De Grieken leerden de wijnbouw van de Turken. Europese wijnen hebben hun oorsprong onder andere in Turkije, van druiven uit het Taurus Gebergte. Negenduizend jaar geleden werd daar al wijn gemaakt. Wijn was belangrijk in het dagelijks eet- en drinkpatroon.

Islam en wijn?

Eerste vraag die we krijgen: Hoe kan er wijn komen uit een moslimland? Inderdaad staat wijn drinken op gespannen voet met de Islam. De meest geldende opvatting is dat het nuttigen van alcohol haram is (onrein).Er zijn ook stromingen binnen de Islam met onderscheid tussen dronkenschap en een enkel glas wijn drinken. Dronkenschap is haram, en voor het drinken van een enkel glas is het advies er verantwoordelijk mee om te springen. Zorg dat je verantwoordelijk kunt blijven voor je eigen handelen.

Prachtige wijnen

Kwaliteitswijn? Die ben ik op vakantie in Turkije nog niet tegengekomen. Dit is ook een veelgehoorde reactie op Wijnen van Turkije. En de wijnhuizen van kwaliteitswijn willen daar heel graag verandering in brengen. Professionals weten het al. In wijncompetities in Wenen, Londen, Brussel krijgen Wijnen van Turkije hoge prijzen. In blindproeverijen en op wijnbeurzen komen Wijnen van Turkije altijd weer als verrassing naar voren. Dit is het moment om onze Nobele Wijnen van Turkije te leren kennen.

De wijndruiven

Emir

Emir, de druif voor de "heersers", geeft al sinds de Romeinse tijd verrassende frisse witte wijnen. Stevige appels met een zomerbite, en ook tropische zomervruchten zijn kenmerkende smaakjes die Emir aan de wijn geeft. En friswitte rozen langs een grindpad na een regenbui.

Narince

Narince is het woord voor "delicaat" in de Turkse taal. De druif geeft bloesemgeuren van fruitbomen aan de wijn, zoo verrukkelijk zoet en fris. Ooit onder een bloeiende sinaasappelboom gestaan? En dan komen ook de zomersmaken van limoen en grapefruit mee. Wijnen van Narince zijn vaak gerijpt in eiken vaten.

Bornova Misketi

Bornova Misketi is de Muskaatdruif van Turkije. In wijn geeft de druif heerlijk ronde dromerige smaken als honing, zoete meloen, en overdadige bloemengeuren van kamperfoelie en rozen. Ook kruidigheid brengt Misketi: laurier, basilicum, munt.

Kalecik Karası

Kalecik Karası is de “zwarte druif van 't kleine kasteel”. Kalecik is een stadje in de buurt van de Turkse hoofdstad Ankara. Deze druif laat je snoepen van rood zacht fruit in wijn. Knielen bij een frambozenstruik en dan met je ogen dicht een framboos op je tong laten smelten. Vergeet niet even langs het aardbeienbed te lopen voor 't friszoet. Echt zomerrode wijn geeft deze druif.

Öküzgözü

Öküzgözü is de druif met de naam “bull's eye”. De druif geeft vooral kersensmaakjes in de wijn: zwarte zoete en rode friszure kersen, en ook kersenjam, en dan gecombineerd met kruiderige geuren van eucalyptus, kruidnagel, munt, chocola. De druif maakt wijn zacht en prettig drinkbaar.

Boğazkere

Boğazkere prikkelt, zet je “keel in vuur en vlam”. Heerlijk stevige wijnen geeft deze druif, met tannines die de wijn tijd geven om lang te rijpen. De druif geeft intens bosfruit aan de wijn: frambozen en bramen in een dennenbos. En ook de kruidigheid van laurier, eucalyptus, peper krijgt de wijn van deze druif, om uit te monden in verse tabak, donkere chocola, en leer. Iedere teug is dan een verrukkelijk avontuur.

Petit Verdot

Petit Verdot “kleine groene” blauwe druif, wordt de vierde druif in de Bordeaux-streek genoemd. De Turkse Petit Verdot geeft prachtig stevige wijnen met kruidig laurier en foelie, spicy zoetzuur en volwassen bitters.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon de bekende Franse wijndruif voor rode wijn, uit de Bordeaux-streek. De Turkse Cabernet Sauvignon geeft behalve dat heerlijke bessenfruit vooral zo'n specerijen- en kruidengeur aan de wijn, peper, kruidnagels, foelie, laurier.

Merlot

Merlot misschien wel de beroemdste Franse wijndruif ter wereld voor rode wijn. Natuurlijk geeft de Turkse Merlot die zomerse speelse zwoele kersensmaak aan wijn. En daarbij komt die rozengeur, de Turkse Merlot geeft de wijn een bedwelmende bloemgeur. Zo wordt Merlot-wijn heel speciaal.


Contact

Dansersweg 3,
3286 LH Klaaswaal
The Netherlands
Tel:+31 6 54 32 69 53
info@lareinewines.com
www.lareinewines.com

KvK: 61100994

BTW: NL154177702B02